Volkswagen ηλεκτρονικός θερμοστάτης

Volkswagen ηλεκτρονικός θερμοστάτης

Γιατί ηλεκτρονικός θερμοστάτης ;

Για την βέλτιστη δυνατή αύξηση ιπποδυνάμεως και ροπής σε όλο το εύρος στροφών ενός κινητήρα σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων, ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος θερμοστάτης ο οποίος θα ρύθμιζε τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου του κινητήρα, άρα κατ’ επέκταση και το συντελεστή απόδοσης αυτού, θα ήταν μια τέλεια εφαρμογή σε ένα κλειστό κύκλωμα ψύξης ενός κινητήρα.

Τεχνική ανάλυση

Από μια ματιά στο διάγραμμα διαπιστώνει κανείς, ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας ενός κινητήρα τόσο μεγαλώνει ο συντελεστής απόδοσης => ιπποδύναμη και αντίθετα μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου, αφού η καύση γίνεται καλύτερα λόγω αυξημένης θερμοκρασίας.
Εικόνα

Η σωστή επιλογή της θερμοκρασίας λειτουργίας ενός κινητήρα έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο για την καλύτερη απόδοση και την κατανάλωση αυτού, αλλά και για τις μειωμένες εκπομπές ρύπων των καυσαερίων.

Στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα ψύξης το ψυκτικό μέσο, το οποίο αποτελείται από ένα μείγμα νερού και ενός αντιοξειδωτικού και αντιψυκτικού μέσου, έχει σημείο βρασμού όχι στους 100°C αλλά στους 115°C με 130°C. Το κύκλωμα βρίσκεται σε μια πίεση από 1 έως 1,5 bar. Για να μην δημιουργείται συνεχώς εκτόνωση εξαιτίας της υπερπίεσης 1,5bar>1 bar, το κύκλωμα είναι «κλειστό». Το δοχείο διαστολής είναι συμπληρωμένο μόνο κατά το ήμισυ.

Εικόνα

Όταν το φορτίο είναι πολύ μεγάλο τότε η απαιτούμενη υψηλή απόδοση του κινητήρα επιτυγχάνεται από την πτώση θερμοκρασίας λειτουργίας του κινητήρα. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ο αναρροφούμενος αέρας στον αυλό εισαγωγής ψύχεται (θερμοκρασία ψυκτικού υγρού 85-95°C) και έτσι έχουμε μεγαλύτερη απόδοση της θερμοκρασίας καύσης => αύξηση ιπποδύναμης.

Εικόνα

Στο μερικό φορτίο και στο μεσαίο φάσμα στροφών το ζητούμενο στον κινητήρα είναι η αύξηση ροπής, καθώς και η χαμηλή κατανάλωση και οι χαμηλές εκπομπές ρύπων, δεδομένου ότι βάσει στατιστικών μελετών η μεγαλύτερη συχνότητα οδήγησης είναι αυτή με μερικό φορτίο και χρήση μεσαίου φάσματος στροφών. Έτσι λοιπόν αυξάνοντας τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα (θερμοκρασία ψυκτικού υγρού 95-110°C), αυξάνεται και η θερμοκρασία του αέρα στον αυλό εισαγωγής, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή θερμοκρασία καύσης, κάτι που οδηγεί σε βραδυκαυσία => αύξηση ροπής και σε δραστική μείωση ρύπων ΝΟx, αφού είναι από τα ρυπογόνα παράγωγα, που δημιουργούνται μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καύσης.

Με χαρτογραφημένα πεδία, που είναι αποθηκευμένα στον εγκέφαλο κινητήρα, ρυθμίζεται μέσω ενός σιλικονούχου θερμοστάτη (όχι διακόπτη θερμοστάτη πλέον) και μέσω των διαφόρων εντάσεων λειτουργίας του βεντιλατέρ, μια βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας.

Οι αλλαγές συγκριτικά με ένα συμβατικό σύστημα ψύξης είναι οι εξής:

1) Το σημείο διακλάδωσης ψυκτικού υγρού και ο θερμοστάτης αποτελούν μια μονάδα.
2) Ο εγκέφαλος κινητήρα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος ψύξης και σε συνεργασία με τον εγκέφαλο των βεντιλατέρ ρυθμίζει τη λειτουργία και των βεντιλατέρ.
3) Η μονάδα διακλάδωσης του ψυκτικού υγρού αποτελεί η ίδια μια βάση η οποία τοποθετείται κατευθείαν πάνω στο μπλοκ κινητήρα.

Ο θερμοστάτης μπορεί να παρατηρηθεί σε δύο επίπεδα άνω και κάτω. Από το άνω επίπεδο φεύγει το ψυκτικό υγρό προς όλα τα περιφε-ρειακά (ψυγείο λαδιού, εναλλάκτη καλοριφέρ). Από τον άνω κεντρικό αγωγό κατ’ εξαίρεση, επιστρέφει το ψυκτικό από το μπλοκ κινητήρα. Στο κάτω επίπεδο γίνονται όλες οι επιστροφές από τα περιφερειακά. Από τον κάτω κεντρικό αγωγό προωθείται όλο το επιστρεφόμενο ψυκτικό υγρό προς την αντλία νερού.

Εικόνα
Ο διαστολικός θερμοστάτης ή απλά θερμοστάτης σιλικόνης αποτελείται από:
1 Ένα στοιχείο το οποίο είναι γεμισμένο με ειδική σιλικόνη, η οποία έχει την ιδιότητα με την αύξηση θερμοκρασίας να διαστέλλεται.
2 Μέσα στο στοιχείο αυτό είναι τοποθετημένη μια ηλεκτρικά θερμαινόμενη αντίσταση, η οποία ελέγχεται από τον εγκέφαλο κινητήρα.
3 Στο άκρο του στοιχείου βρίσκεται ένα ωστήριο, που ενεργοποιείται με τη διαστολή της σιλικόνης.
4 Το σύστημα ωστήριο-σιλικονούχο στοιχείο είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα ελατήριο πίεσης, το οποίο κλείνει μηχανικά τη συστελλόμενη σιλικόνη. Στην άκρη του ελατηρίου υπάρχει μια μεγάλη και μια μικρή τάπα φραγής.

Εικόνα

Σε κατάσταση ηρεμίας (χωρίς τροφοδότηση της θερμικής αντιστάσεως) ο σιλικονούχος θερμοστάτης διαστέλλεται μόνο με τη θέρμανση του ψυκτικού υγρού (μέχρι 110 °C). Η θερμαινόμενη αντίσταση χρησιμεύει ή για να αποφευχθεί υπερθέρμανση του ψυκτικού (>110°C) ή όποτε χρειασθεί μείωση θερμοκρασίας (άνοιγμα μεγάλου κυκλώματος) αναλόγως τη χαρτογράφηση του κινητήρα.

Μικρό κύκλωμα

Εικόνα

Το μικρό κύκλωμα βοηθά στο γρήγορο ζέσταμα του κινητήρα ή όποτε πρέπει να διατηρηθεί η θερμοκρασία του κινητήρα σε υψηλά επίπεδα (110°C). Ο εγκέφαλος κινητήρα δεν επεμβαίνει ακόμα (βάσει χαρτογράφησης) και το ψυγείο δεν συμμετέχει στην ψύξη του κινητήρα.
Το επίπεδο θερμοκρασίας στο μικρό κύκλωμα βρίσκεται μεταξύ 95°C και 110°C αναλόγως την περιοχή του μερικού φορτίου (άνω ή κάτω).
Η θέση του θερμοστάτη επιτρέπει την απευθείας κατεύθυνση του ψυκτικού μόνο προς την αντλία νερού. Ο εναλλάκτης καλοριφέρ και το ψυγείο λαδιού συμμετέχουν στο μικρό κύκλωμα.

Μεγάλο κύκλωμα
Εικόνα

Ο θερμοστάτης ανοίγει όταν γίνει υπέρβαση 110°C ή αναλόγως τη χαρτογράφηση του κινητήρα. Το ψυγείο συμμετέχει στο κύκλωμα ψύξης. Για την υποστήριξη ταχείας πτώσης θερμοκρασίας ενεργοποιούνται κατ’ ανάγκη τα βεντιλατέρ. Επιπλέον ο θερμοστάτης τροφοδοτείται με ρεύμα και έτσι το ωστήριό του ωθεί την μικρή τάπα η οποία κλείνει το μικρό κύκλωμα, ενώ παράλληλα η μεγάλη τάπα ελευθερώνει τη δίοδο από το ψυγείο. Η πτώση θερμοκρασίας επιτυγχάνεται ταχύτατα και έτσι η αύξηση ιπποδυνάμεως επιτυγχάνεται άμεσα βάσει χαρτογραφήσεως του εγκεφάλου στην περιοχή πλήρους φορτίου.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Όταν αναγνωριστεί από τη θέση του ποτενσιόμετρου G267 ότι γίνεται επιλογή θέρμανσης του εσωτερικού του αυτοκινήτου, τότε αναλόγως τη θέση του ποτενσιόμετρου περιορίζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού σύμφωνα με το διάγραμμα. Έτσι ο οδηγός επιλέγοντας για παράδειγμα το κλαπέτο στη φουλ θέρμανση δεν αισθάνεται μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του ψυκτικού, λόγω περιορισμένης ρύθμισης ψυκτικού μόνο μεταξύ 85-95°C. Η απελευθέρωση διόδου ψυκτικού υγρού προς τον εναλλάκτη θερμότητας (καλοριφέρ) γίνεται αφού κλείσει ένας μικροδιακόπτης μέσα στον επιλογέα θερμοκρασίας, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί μέσω υποπίεσης την πνευματική βαλβίδα δύο δρόμων Ν147, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή ψυκτικού στον εναλλάκτη του καλοριφέρ.

Εικόνα

Εικόνα G267
Εικόνα Μικροδιακόπτης

Στον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο θερμοστάτη χρησιμοποιούνται δύο δότες θερμοκρασίας.
Ο γνωστός G-62 μετράει τη θερμοκρασία στην έξοδο του κυκλώματος από το μπλοκ κινητήρα προς το σημείο διανομής του ψυκτικού. Με τη σύγκριση της θεωρητικής τιμής θερμοκρασίας του χαρτογραφήματος εγκεφάλου και της πραγματικής θερμοκρασίας του δότη αυτού δίδεται ο ανάλογος παλμός στη θερμική αντίσταση του θερμοστάτη.
Ένας δεύτερος δότης G-83 βρίσκεται στην έξοδο του ψυγείου. Με τη σύγκριση των πραγματικών τιμών των δύο δοτών γίνεται η ανάλογη ενεργοποίηση των βεντιλατέρ.

Λειτουργίες ανάγκης:
1 Εάν χαθεί το σήμα του δότη G-62 τότε αυτόματα ενεργοποιείται η πρώτη σκάλα του βεντιλατέρ και η θερμοκρασία κρατιέται σταθερά στη θεωρητική τιμή των 95°C (με ανάλογο σήμα στη θερμική αντίσταση).
2 Εάν χαθεί το σήμα του δότη G-83 τότε η ρύθμιση του θερμοστάτη παραμένει ενεργός αλλά ενεργοποιείται η σκάλα 1 του βεντιλατέρ.
3 Εάν χαθούν και τα δύο σήματα των δοτών τότε μπαίνει σε λειτουργία ανάγκης η δεύτερη σκάλα του βεντιλατέρ και η θερμική αντίσταση τροφοδοτείται με μέγιστο ρεύμα (ανοίγει πλήρως).
Εικόνα

Η συνεχόμενη ανάγκη για μείωση των ρυπογόνων στοιχείων στα καυσαέρια των κινητήρων, καθιστά απαραίτητη την εφαρμογή αυτού του συστήματος χαρτογραφημένης ψύξης σε ολοένα και περισσότερα μοντέλα κινητήρων. Είναι γεγονός ότι ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος θερμοστάτης βοηθά αποτελεσματικά στην συνύπαρξη δύο στοιχείων αντιθέτων μεταξύ τους:
Τη χαμηλή εκπομπή ρύπων και την διάθεση αρκετά μεγάλης ιπποδύναμης και ροπής σε διάφορα πεδία στροφών και φορτίου του κινητήρα.

Τεχνική Ανάλυση απο το μέλος: Panozz


Σχετικά Θέματα:


bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark