Πρωτη γενια – MΚΙ

Πρωτη γενια – MΚΙ

H Volkswagen ξεκίνησε να σχεδιάζει στις αρχές του ‘70 ένα πρωτότυπο μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει επάξια το πολύ πετυχημένο Karmann Ghia coupe.

Το πρωτότυπο ξεκίνησε να εξελίσσεται με τον εσωτερικό κωδικό ΤYPE-53 και οι σχεδιαστές για να κρατήσουν το κόστος σε χαμηλό επίπεδο δανείστηκαν αρκετά μηχανικά μέρη από τα μοντέλα golf και jetta της εποχής, επανασχεδιάζοντας ότι χρειαζότανε ώστε να είναι πιστό στις προδιαγραφές ενός σπορ κουπέ αυτοκινήτου.

Την τελική μορφή και το άψογο στυλ επιμελήθηκε ο Giorgetto Giugiaro της Ιtal Design, με τις τελικές αεροδυναμικές μελέτες να γίνονται στην αεροδυναμική σήραγγα της VW στο Wolfsburg, δίνοντας τελικά στο Scirocco μια μοναδική για την εποχή σπορ εικόνα. Το scirocco βγήκε στην παραγωγή το 1974 στην Ευρώπη και στην βόρεια Αμερική το 1975.
Τα πρώτα μοντέλα του ’74 ήταν διαθέσιμα με κινητήρες 1100 και 1500 κυβικών εκατοστών, με τον δεύτερο να είναι πιο δημοφιλής αποδίδοντας την αξιοπρεπή ισχύ των 85 ίππων. Αυτές οι εκδόσεις έπιαναν τα 0-100km σε 11 δευτερόλεπτα, ενώ την επόμενη χρονιά η ισχύς του κινητήρα των 1500cc μειώθηκε στους 70 ίππους χειροτερεύοντας την επίδοση κατά 1,7δευτερολεπτα. Όμως παρουσιάστηκε ο κινητήρας των 1600cc με απόδοση 76 ίππων και επίδοση 10,5sec. Τα μοντέλα που προορίζονταν για την Αμερική είχαν ελαφρώς μειωμένη απόδοση και χειρότερες επιδόσεις. Το 1976 όμως ήταν η χρονιά που λανσαρίστηκε στην Ευρώπη η πιο γρήγορη έκδοση το Scirocco GTI.

Αυτό το μοντέλο ήταν ένα πραγματικό σπορ αυτοκίνητο, το οποίο βασιζόμενο σε απλές μηχανικές λύσεις, όπως χαμηλό βάρος, μπροστινά φρένα με δίσκους, αντιστρεπτικές δοκούς και έναν κινητήρα fuel injection 1600 κυβικών και απόδοση 110 ίππων, έφτανε τα 100km από στάση σε 8,8sec και είχε οδική συμπεριφορά αντάξια της εμφάνισης του.
Το 1979 το scirocco εφοδιάζονταν πλέον με 5ταχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ το 1981 παρήχθησαν τα τελευταία αντίτυπα της πρώτης γενιάς.

Βιντεο:

Κείμενο: attractive_gangster


Σχετικά Θέματα:


bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark